Jeg er helt vild med hyldeblomstsaft. For mig er det indbegrebet af sommer, og jeg kunne drikke det dagen lang hele sommeren. Og det gode er, at hyldeblomst er overalt i naturen i Danmark fra juni til cirka midt juli. Det er derfor lige til at cykle ud i Søndermarken, Amagerfælled eller en hvilken som helst anden skov eller grønt område i nærheden af, hvor du bor, og høste hyldeblomst. Men det er ved at være i slutningen af sæsonen, så det er med at komme af sted, hvis du vil lave hyldeblomstsaft i år.

Jeg har været så heldig, at min mor kender flere gode steder på Djursland, hvor der stadig er hyldeblomster, så vi har været ude at høste i dag. Så nu skal der laves hjemmelavet hyldeblomstsaft.

image

Jeg er meget glad for Søbogaard hyldeblomstsaft, så jeg har ladet mig inspirere af deres opskrift.

Du skal bruge:

50 hyldeblomstskærme – gå efter de mindste de har bedst smag.
2 økologiske citroner.
1,5 kilo lys økologisk rørsukker.
40 gram citronsyre (kan købes i Føtex, Kvickly etc.).
1 1/2 liter vand.
Evt. 1 tsk flydende Atamon (konserveringsmiddel) – hvis du gerne vil sikre dig, at saften holder lidt længere.

Så skal du gøre følgende:

Rengør hyldeblomsterne for evt. insekter eller andet.
Læg hyldeblomsterne i en stor skål/gryde.
Vask og skræl citronerne. Citronskrællerne lægges sammen med hyldeblomsterne.
Skær citronerne op i skiver og læg dem sammen med hyldeblomsterne.
Kog vandet og tilsæt sukker. Du skal rører rundt til sukkeret er opløst.

image

 

image

Tilsæt citronsyre i vandet og rør igen.
Hæld vandet over hyldeblomsterne og citronerne. Rør rundt igen.
Dæk skålen til og sæt det i køleskabet i 4 dage.

Du skal røre rundt i blandingen en gang dagligt i de 4 dage saften trækker i køleskabet.
Når de 4 dage er gået, skal du si indholdet. Det kan du gøre ved at bruge en si eller lægge et viskestykke i et dørslag og hælde saften derigennem.
Hæld saften på flasker. Du kan også hælde saften i små plastikbøtter, så du kan fryse saften ned og tage den frem fra fryseren, når det passer dig.
Husk at overhælde flasker og bøtter med kogende vand og atamon, så du er sikker på, at de er helt rene.

Du skal bruge 1 del saft til 4 del vand. Alternativt kan du også blande hyldeblomstsaften med usødet æblemost, hvidvin eller Asti.