I går, da vi havde gæster til Melodi Grand Prix aften, havde jeg fundet en gammel klassiker frem fra opskriftsmappen. Nemlig nakkesteg stegt som vildt. En ret jeg var helt vild med, da jeg boede hjemme, og min mor lavede den.

Retten skal koge i 2-2 ½ time, men er simpelthen så nem at lave, fordi den bare passer sig selv og ikke kræver en masse forarbejde.

Måske du også kunne bruge en selvkørende opskrift til en middagsret til 6 (ret sultne) gæster.

 

Til nakkesteg stegt som vildt skal du bruge:

1 kilo nakkefillet.

1 pakke bacon i skiver.

2 glas champignon i skiver.

1 løg.

½ liter ukoncentreret ribssaft eller solbærsaft.

½ liter vand.

Salt og peber.

 

Du starter med at riste champignonskiverne på en stegepande. Snit løget i tynde skiver. Skær baconskiverne over i halve. Skær lommer halvt igennem stegen med ca. 1½ cm mellemrum. I hver lomme lægger du lidt champignon, løg og en skive bacon. Slut af med at drysse salt og peber ud over stegen.

Sådan her:

image

Når alle lommerne i stegen er fyldt op, skal du binde stegen sammen med en snor. Så ser stegen sådan her ud:

image

 

Smelt lidt margarine på en stegepande og brun stegen på alle fire sider og i begge ender af stegen – det tager vel cirka 15 minutter.

Så skal stegen simre i en gryde i 2-2 ½ timer. Hvis du har en jerngryde, kan du bruge den, men alle andre store gryder fungerer også. Varm gryden op med lidt margarine i bunden, læg stegen i gryden og tilsæt saft og vand. Så skal stegen koge ved svag varme i ca. 2-2 ½  timer. Vend stegen undervejs.

image

Når stegen har kogt færdig, tag den op af gryden, pil snorene af og skær den i skiver, så er den klar til servering.

 

Jeg plejer at lave en brun sauce til, som er baseret på den væske, som stegen har kogt i, og som smager vildt lækkert…skulle jeg hilse at sige…

 

Til saucen skal du bruge:

3 dl. af væsken, som stegen har kogt i.

½ liter madlavningsfløde.

2 tsk. syltetøj eller ribsgelé.

1 tsk. sukker.

Lidt kulør.

Lidt jævning.

 

Jeg serverede en bønnesalat med tomater og pinjekerner som tilbehør.

image

 

Til bønnesalaten skal du bruge:

1 pose fine haricots verts (bønner).

100 gram parmesanost i flager.

1 pose pinjekerner.

1 bakke cherrrytomater.

2 spsk olivenolie.

Salt og peber.

 

Når du skal lave bønnesalaten, starter du med at koge bønnerne i 2-3 minutter og lad dem herefter køle af. Skær cherrytomaterne over i halve. Rist pinjekernerne på en tør stegepande. Anret bønnerne i en skål og fordel tomaterne og parmesanosten ud over bønnerne.  Hæld de 2 spsk. olivenolie over bønnesalaten og tilsæt til salt og peber. Fordel pinjekernerne over salaten, lige før du serverer den, så undgår du, at pinjekernerne bliver bløde.

Som tilbehør til retten serverer jeg små kartofler med skræl, som er kogt først. Herefter vendes de i olivenolien med rosmarin og lægges på en bradpande i ovnen på et stykke bagepapir. Kartoflerne bages i ovnen i 15 minutter ved 225 grader.