Der er en opskrift, der har fulgt mig igennem alle de år, hvor jeg har bagt – nemlig min opskrift på 15 minutters boller. Det gode ved disse boller er, at de ikke skal hæve, hvilket gør dem hurtige at lave. Med lidt variation kan bollerne både laves som helt almindelige “fødselsdagsboller” eller som madboller med lidt mere bid i.

Du skal starte med at tage en bageplade og lægge bagepapir på, og så tænder du også lige ovnen på 200 grader (ikke varmluft).

Til bollerne skal du bruge:

50 gram gær

1 tsk. salt

1 æg

60 gram margarine (flydende kold margarine eller smeltet lun margarine)

2½ dl. mælk

2 spsk. sukker

500 gram mel

To knivspids kardemomme.

 

Hvis du gerne vil have bollerne lidt grovere, tilsætter du:

1 dl. havregryn

1 dl. fem eller tre korns-blanding

2 store revne gulerødder.

 

Sådan gør du:

Varm mælken til den er lunken og tilsæt salt og gær. Rør rundt til gæren er opløst i mælken. Det er vigtigt, at mælken ikke er for varm, for så ødelægges gærcellerne, og det er ikke så godt.

Tilsæt æg og pisk det ud i blandingen.

Tilsæt margarinen, sukker og kardemomme.

Hvis du vil have bollerne lidt grovere, er det nu du tilsætter havregryn, korn-blanding og revne gulerødder.

Tilsæt melet lidt af gangen. Tricket til at bage nogle gode boller er, at dejen ikke må blive for tør. Hvis du tilsætter mel lidt af gangen, kan du bedre følge med i, hvordan dejens konsistensen er. Dejen skal være glat og ensformig – dvs. at den er en pæn sammenhængende masse, der er lidt fugtig i overfladen. Og det er okay ikke at bruge præcis den mængde mel, der står i opskriften, skulle det vise sig ikke at være nødvendig!

Del dejen i ca. 10 boller – eller omkring 100-120 gram pr. bolle.

Inden du sætter bollerne i ovnen, skal du pensle med enten æg eller mælk.

Bollerne skal bage i cirka 15 minutter, men hold øje med dem hvis de er dejlig gyldne allerede efter 12 minutter, så tag dem ud der.

Ps.: Selvom det ikke er nødvendigt, at bollerne hæver, før de skal bages, så tager de ikke skade af at hæve – de bliver såmen bare større.

Morgenmad