image

Jeg har en bekendelse…. Jeg har faktisk altid været lidt bange for den her kage….Det er jo en klassiker, men jeg er altid gået i en bue udenom den, fordi jeg syntes, at den så så svær ud. Det der marengs-halløj – det var jeg ikke sikker på, at jeg lige kunne få til at lykkes. Og hvis jeg gjorde, var jeg sikker på, at det ville tage 100 år at lave kagen….og det gider man jo ikke, når kage-sulten har meldt sig.

Men sikke jeg tog fejl! Det var M, der opfordrede mig til at lave den, og det viste sig jo, at Bedstefars Skæg er rigtig nem at lave. Og det tog ingen tid, og så smager den simpelthen for lækkert! Det er klart ikke sidste gang, at jeg bager den.

Har du prøvet kræfter med Bedstefars Skæg – ellers kan du da prøve nu?

Bedstefars Skæg består kort fortalt af en kagebund, et lag syltetøj og et lag marengs på toppen.

Denne opskrift giver kage til ca. 8-10 personer.

 

Du skal bruge disse ingredienser til dejen:

275 gram mel.

185 gram blødt smør.

225 gram sukker.

3/4 tsk bagepulver.

3 æggeblommer.

175 ml mælk.

 

Til “mellem-laget” skal du bruge:

Cirka 1/2- 1 glas hindbærsyltetøj eller solbærsyltetøj, hvis du bedre kan lide det.

 

Til marengs-toppen:

3 æggehvider.

185 gram sukker.

 

Når du skal lave kagen, gør du sådan her

Start med at tænde ovnen på 200 grader.

Tag dit smør ud af køleskabet, så det kan blive blødt.

Tag 3 æg og skil æggeblommerne fra æggehviderne.

 

Så er du klar til at gå i gang med dejen

Pisk smør og de 225 gram sukker sammen og tilsæt de 3 æggeblommer en af gangen, mens du pisker.

Bland melet sammen med bagepulveret i en skål for sig selv og hæld derefter mel/bagepulverblandingen i skålen med sukker, smør og æg.

Tilsæt mælken og pisk indtil dejen er ensartet.

Kom dejen i en kageform på ca. 30 cm. gange 40 cm foret med bagepapir (eller smurt med smør eller margarine og drysset over med mel, hvis du foretrækker det).

Bag kagen i ovnen i ca. 15 minutter midt i ovnen.

 

Mens kagen bager, kan du gøre marengsen klar

Du tager æggehviderne fra de 3 æg og pisker dem i skål til de er stive. Det tager nogle minutter. Tilsæt 160 gram af sukkeret i æggehviderne lidt af gangen, mens du pisker. Gem de sidste 25 gram sukker.

Når æggehviderne er stive og blanke, er din marengs klar.

 

Nu skal kagen “samles”

Når kagebunden har bagt de 15 minutter, og den er fin gylden, tager du den ud af ovnen. Herefter fordeler du syltetøjet ud over kagebunden. Bagefter fordeler du marengsen ud over kagebunden med syltetøjslaget. Drys de 25 gram sukker ud på overfladen af marengslaget.

Så skal kagen ind i ovnen igen og bage i 15 minutter, indtil marengsen har fået en flot gylden farve. Så er kagen færdig!

God fornøjelse.