J K

Gæsteindlæg af Inge Birgitte.

Jeg er meget stor Harry Potter-fan. Har læst alle bøgerne, har set alle filmene og har besøgt udstillingen ”Harry Potter – The Exhibition” i New York.

Jeg havde derfor meget store forventninger til J. K. Rowlings første roman for voksne. Ville hun mon skabe et nyt magisk univers med troldmænd og hekse forbeholdt voksne? Ville den handle om det gode mod det onde? Ville man igen føle sig fuldstændig hensat til en helt anden verden? Spørgsmålene var mange.

Jeg var så heldig at få bogen i fødselsdagsgave sidste vinter, så det var jo bare at gå i gang. Bogens titel afskrækkede mig imidlertid lidt – ”Den tomme plads”! Jeg så for mig en tom markedsplads belagt med sine toppede brosten. Hvilken historie kunne der om muligt gemme sig bag denne ikke videre oprivende eller inspirerende titel?

Jeg besluttede at sætte bogen ulæst i reolen for en stund. Jeg ville lige vente lidt med at gå i gang – bekymret for, at en af mine yndlingsforfattere ikke ville formå at indfri mine forventninger, og at jeg ville blive skuffet.

Seks måneder senere, da sommerferien meldte sin ankomst, tænkte jeg, at det måske alligevel var tid til at tage hul på værket. Hvis det nu skulle vise sig at være en fuser, ville jeg stadig kunne nå at læse en anden bog i ferien.

Bogens teaser på bagsiden afslørede lidt af, hvad jeg havde i vente. Et sognerådsmedlem dør uventet og efterlader en lille by i chok. Tingene er sjældent, som de umiddelbart ser ud på overfladen, og bag den engelske landsbyidyl lurer sandheden om en by i krig, da den tomme plads i sognerådet skal besættes. To fløje i det splittede sogneråd kæmper om at vælge kandidaten og dermed bestemme fremtiden for det forfaldne socialbyggeri, The Fields, med dets afvænningsklinik for misbrugere, arbejdsløse og andre sociale tilfælde.

Ikke videre opmuntret over at skulle læse om et sognerådsvalg i en engelsk provinsby tvang jeg mig selv gennem de første kapitler.

Hurtigt tager fortællingen form – om end en barsk historie. Jeg bliver introduceret til den lille landsby, hvor plottet udfolder sig, og for det store og spændende persongalleri. Man skal holde tungen lige i munden, for der er mange hovedpersoner at holde styr på.

Jeg elsker, hvordan Rowling hudløst ærligt skildrer de enkelte personer – deres udseende, deres tanker og deres dybeste hemmeligheder – hvad kæmper de med, hvad kæmper de imod, og hvad kæmper de for. Du ler højt, når Rowling lader samfundssatiren skinne igennem i sin beskrivelse af den småborgerlighed, der hersker i byen. Og tårerne triller ned ad dine kinderne, når hun lader mennesker blotte deres mørkeste ondskabsfuldhed og lader de svageste give op.

Det lyder måske ikke videre underholdende med en socialrealistisk samfundsbeskrivelse. Men det er det, for forfatteren har noget på hjerte! J. K. Rowling har lagt den magiske verden med tryllestave, trylleformularer og trylledrikke bag sig og skriver til en helt ny målgruppe i en helt ny genre. Alle voksne læsere kan være med her – Harry Potter-fans såvel som anti-Harry Potter-tilhængere.

Rowling er en true storyteller og den yderst velskrevne bog får fuldt fortjent fem ud af seks bøger.

BogBogBogBogBogSort bog