image

Jeg har en helt særlig forkærlighed for Skåne i Sverige, og et af mine yndlings udflugtsmål er Lund. Og heldigvis ligger Lund tæt på København – 45 minutter med tog, så er man der. Lund er ikke en stor by, men den oser af atmosfære. Byen bærer præg af at være en universitetsby, og måske derfor er der så mange butikker, cafeer og kulturliv i byen.

Du får her mine 7 tips til gode – og måske lidt mere usædvanlige oplevelser – i Lund:

Tip # 1: Lund Saluhallen

Lunds svar på Torvehallerne i København. Her kan man købe og smage på ost, brød, most, chokolade og slagtervarer. Og så er der masser af restauranter, hvor man kan spise god frokost billigt. Sidst jeg selv var der, spiste jeg frokost i restauranten Terrin & Vin, hvor jeg fik en lækker bouef bourguignon med kartoffelmos til 69 svenske kroner. Efter jeg havde spist det jeg kunne af den store portion, var der dessert – et stykke æbletærte – på husets regning. Rigtig hyggelig atmosfære og lækker mad.

image

Tip # 2: Grøntmarkedet foran Saluhallen ved Mårtenstorget

Grøntmarkedet foran Saluhallen er absolut også et besøg værd. Her kan man købe alle mulige forskellige grøntsager, inklusiv et par svenske specialiteter. Der er også flotte dekorationer, honning og svensk håndværk. Folk er venlige og nemme at falde i snak med, så jeg går altid en runde og kigger, hvad de forskellige har at byde på.

Lige et par stemningsbilleder fra torvet:

image

image

image

Tip # 3: Drik kaffe i den gamle købmandsbutik – Hökeriet

image

image

Et besøg i Hökeriet – eller den gamle købmandsbutik, som jeg selv ynder at kalde den – er som at træde 100 år eller mere tilbage i tiden. Det er den ældste specialbutik i Lund, og her kan man købe både legetøj, drikkevarer, slik osv. fra de gamle dage. De ældre damer, der arbejder i butikker er rigtig søde og fortæller gerne om den lille butik. Det er klart her, at du skal planlægge at drikke din eftermiddagskaffe, for butikkens baglokale er indrettet som en dagligstue, hvor der serveres kaffe og kage. Den oplevelse skal du ikke snyde dig selv for.

Tip # 4: Java te huset

image

Det føles som regel som om, at alle mennesker i hele Lund er inde og købe te, når man kommer ind i butikken. Og det er præcist det, der gør denne butik så hyggelig! Det er en enorm populær butik, hvor man kan få sig en lækker te-blanding med hjem eller bare kigge på, at alle de andre køber vildt ind.

Tip # 5: Billige svenske lopper – Erikshjälpen

Hvis du er typen, der godt kan lide gamle ting og loppefund, så vil jeg foreslå, at du lægger vejen forbi Erikshjälpen. Her finder du masser af svenske loppefund, og så går det til et godt formål. De har i øvrigt en afdeling med julepynt – hele året – hvis du gerne vil have fingrene i svensk julepynt.

Tip # 6: Besøg et svensk supermarked

Jeg er helt vild med at handle ind i svenske supermarkeder. Valgmulighederne er så mange flere end i Danmark, så for mig er det en oplevelse i sig selv. Når jeg er i Lund, plejer jeg at besøge både Coop Konsum ved Mårtenstorget (som vel svarer til vores Kvickly i prisniveau) og ICA Kvantum (Clemenstorget 5, Lund) ved stationen, som er lidt billigere.

Efter at have haft svensk sommerhus i en årrække har jeg oparbejdet en forkærlighed for en række svenske produkter, som jeg ikke kan få i Danmark. Udvalget er rigtigt stort i begge supermarkeder, og jeg plejer for eksempel at købe kaffe, lemonade, svensk gløgg og svenske julekager (hvis det er den tid på året), baconost på tube, kakaotoppe, Marabou og så selvfølgelig blandet slik – eller som det hedder på svensk lösgodis. Bland selv slik er jo usædvanligt billigt i Sverige, så det kan være noget (læs: MEGET) svært at styre sig. Held og lykke!

Tip # 7: Domkirken

image
Snyd ikke dig selv for et besøg i Domkirken. Den er rigtig flot og overraskende stor for en by af Lunds størrelse. Domkirken har et rigtigt fint middelalderur, som hedder “Horologium Mirabile Lundense” fra ca. 1424. Uret består af flere dele bl.a. et astronomisk ur. Når uret spiller In Dulci Jubilo, træder De Hellige Tre Konger frem og priser Jesusbarnet i Jomfru Marias favn. Uret spiller mandag – lørdag kl. 12 og 15 (søndag 13 og 15).